32

Analysis of adjectivation in «Vino tinto y perejil» by Luis Cabrera Delgado

Authors

  • Mario Alejandro Martínez Méndez Universidad Central «Marta Abreu» de Las Villas, Santa Clara, Cuba
  • Sandy Orlando Moré Mir Universidad de Ciencias Informáticas, La Habana, Cuba

Keywords:

adjectivation, interdisciplinary, communicative intent and purpose, didactics of grammar

Abstract

Introduction: The need for an interdisciplinary and multidisciplinary approach in linguistic research is extensible to grammatical analysis. Adjectivation is an element, like many others, that must be analyzed within and for communicative processes.

Methods: For the development of this article, theoretical and mathematical methods were used to construct a guide for the study of adjectivation, and the operationalization of this as a method of analysis is explained. The text Vino tinto y perejil by Luis Cabrera Delgado is analyzed to exemplify the phenomenon. For this purpose, the work is segmented into sections, which allows us to see the role of the adjective to solve different communicative situations according to the speaker's intention.

Results: The research showed that the syntactic position of adjectives does not always determine character. The information provided by this kind of word depends on several factors. The use of adjectives reinforces the communicative intention. Moreover, they can be used to resolve any type of communicative situation in different types of texts.

Conclusions: The results of the present article justify the interdisciplinary look in the analysis of adjectivization.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mario Alejandro Martínez Méndez, Universidad Central «Marta Abreu» de Las Villas, Santa Clara, Cuba

(Santa Clara, 1986). Licenciado en Español y Literatura. Ha cursado diplomados sobre la Enseñanza del Español y la Literatura, y de Estudios Teóricos Gramaticales del Español Actual. Presenta la categoría docente de profesor auxiliar y es Doctor en Ciencias Pedagógicas. Realizó, además, una maestría en ciencias lingüísticas. Se desempeña como profesor en la Universidad Central «Marta Abreu» de Las Villas.

Sandy Orlando Moré Mir, Universidad de Ciencias Informáticas, La Habana, Cuba

(Santa Clara, 1982). Licenciado en Humanidades. Ha cursado el diplomado en Estudios Teóricos Gramaticales del Español Actual. Realizó una maestría en el área de las ciencias pedagógicas. Presenta la categoría de profesor titular y es Doctor en Ciencias Pedagógicas. Se desempeña como profesor en la Universidad de Ciencias Informáticas (UCI).

References

ASOCIACIÓN, D. A. (2009). Nueva Gramática de la Lengua Española. Madrid: Espasa Libros, S. L. U.

CUADRADO, M. (2003). La adjetivación negativa en la oratoria ciceroniana: estudio de las asociaciones adjetivas en la clasificación del «tirano» [Tesis de Doctorado, Universidad Complutense de Madrid]. Repositorio Institucional–Universidad Complutense de Madrid.

GILI Y GAYA. (1966). Curso superior de sintaxis española. París: Éditions Gallimard.

MARTÍNEZ MÉNDEZ, M (2020). Modelo didáctico para la enseñanza de la gramática en preuniversitario. EduSol, 20 (70).

SALAS, M. (2020). Adjetivación en crónicas de Abraham Valdelomar. Lengua y Sociedad, 19 (1).

Published

2024-05-20

How to Cite

Martínez Méndez, M. A., & Moré Mir, S. O. (2024). Analysis of adjectivation in «Vino tinto y perejil» by Luis Cabrera Delgado. Islas, 66(208), e1417. Retrieved from https://islas.uclv.edu.cu/index.php/islas/article/view/1417

Estadísticas

Resumen visto = 128 veces.